Reflektioner

- Föreningar som utbildats i Knäglädje (HarmoKnee)

För våran del har det funkat alldeles utmärkt med projektet. Tjejerna har varit duktiga och gnuggat på med övningarna, vi vuxna har också varit med och det har underlättat för att få med tjejerna.

Vi tycker att paketet har varit bra, lättförståeligt och enkelt. Det var mycket bra med den personliga föreläsningen vi hade inför starten av projektet. Då hade både vi vuxna och tjejerna något att relatera till och möjlighet till att ställa frågor. Övningarna har varit bra och har inte tagit någon extra tid i anspråk då man ändå behöver en uppvärmning. Vi kommer att fortsätta med övningarna minst en gång i veckan.

Mvh Nettan och Perre från F-94 Bkv Norrtälje!


Vi i Bälinge IF F92 har deltagit i projektet Knäglädje under 2007. Genomgången vi ledare fick av projektet och utbildningspaketet var mycket bra, både vad gäller teori och praktik, vilket gjorde att utbildningspaketet var lätt att använda. Övningarna har vi gjort både på fotbollsträningarna som uppvärmning samt lagt in i ett gympapass typ "Friskis & Svettis". I början var tjejer negativa, tyckte att det var jobbigt och ville helst slippa övningarna, men efter ett tag gick det lättare och de började fråga om vi inte skulle göra övningarna oftare.

Min bedömning är att tjejerna till en början var svaga i musklerna runt knäet vilket gjorde att övningarna blev jobbiga att utföra och de ville helst slippa. Med tiden byggdes musklerna upp och de tyckte då inte att det gjorde ont i benen när vi genomförde övningarna och blev mer positiva. Även jag som ledare har gjort övningarna och märkt att de gjort nytta. Då resultat varit så bra kommer vi att fortsätta med övningarna även denna säsong. Vi rekommenderar andra lag att ta del av utbildningsprogrammet Knäglädje.

Helena Eriksson, ledare för Bälinge IF F92.

Vill skriva och tacka för dagens föreläsning om skadeförebyggande träningsläran enligt Knäglädje. Det var en väldigt bra och intressant föreläsning som gav oss många värdefulla insikter. Inte bara vi tränare utan kanske framförallt tjejerna själva och även deras föräldrar.

Vi uppskattade särskilt sättet du höll föreläsningen på, med en lättsam och naturlig dialog med tjejerna. De är efter dagens föreläsning "tända" på att lära sig mer om hur man förebygger knäskador, och inser nu också hur viktigt det är med förebyggande träning.

mvh Torbjörn Lilja, Lagledare Väddö IF F-93


Ett riktigt stort tack för ditt engagemang i samband med dom föredrag som du haft för oss i GoIF KÅRE. GoIF KÅRE som är en liten och helt ideell förening har som mål att bl.a skapa en engagerad, positiv, vetgirig, empatisk och utbildad ledarkår som ser framemot en fortsatt kontakt under rubriken "Knäglädje".

Vi som har deltagit vid våra träffar är framförallt spelarna i F-90 som tack vare denna kurs helt klart fått ett nytt rörelsemönster att träna på. Ett bevis för detta är bl.a den träning som F-90 hade i söndags, där alla spelare deltog med starkt och seriöst engagemang i det program som dom utbildats att följa. Med andra ord så har budskapet i utbildningsdagarna fått ett fäste. Detta program har skapat en ny kunskap som nu prioriteras i dom interna utbildningar som föreningen har. Framförandet har varit på ett sätt där våra ungdomar har varit i fokus. Ett fokus som skapat ett engagemang tack vare ett tyligt, klart och aktivt program. Som sagt...tack för ett mycket positivt utbildningsprogram!

Vänligen, Staffan Hassius, Ordförande GoIF KÅRE


Vi i IFK Öxnevalla är väldigt nöjda med föredragen och träningsprogrammet Knäglädje. Ashkan Kiani uppträdde på ett väldigt proffsigt och kunnigt sätt både mot de yngre tjejerna och de äldre flickorna/damerna. han fick dem att förstå vikten av varför man skall köra detta programmet på ett lättfattligt sätt. Just uppdelningen med de yngre tjejerna för sig var viktigt. Föredraget för dessa var på ett lite enklare och för dem mer lättförståligt sätt. Varför vi fick intresse för detta arrangemang beror på att vi tyvärr har haft ett flertal knäskadade tjejer inom föreningarna i byn och hörde talas om detta bland annat genom tidningsartiklar.

Vår damlagstränare var lyrisk efter föredraget och träningsgenomgången och kör nu detta varje vecka med "sina" tjejer.

Vi sökte och fick pengar från Idrottslyftet till detta. Vi kan rekommendera alla föreningar med tjejidrotter att anamma detta. Vi måste vara rädda om våra tjejer så att de inte tvingas sluta med sin idrott i förtid, för idrott i alla former är det bästa som finns.

IFK Öxnevalla/Viskadalens Innebandy gm Peder Kullbo


Föredraget Ashkan hade för oss var väldigt bra och det gav tjejerna en tankeställare och bekräftelse om varför det är viktigt med skadeförebyggande träning. Föredraget var på en bra nivå som var lätt att förstå för alla.

För mig som tränare gav det otroligt mycket, det känns som att jag genom Ashkans föreläsning fick ett kunskapslyft om knäskador som jag saknat i mitt ledarskap. Tjejerna i IFK Öxnevalla kommer att köra träningsprogrammet Knäglädje vid minst ett träningstillfälle varje vecka. Detta är något jag hoppas kunna vidareutveckla som tränare genom att ha kontakt med samt följa Ashkans forskning i framtiden. Jag kan varmt rekommendera Ashkans föreläsningar.

Tobias Ekdahl Tränare IFK Öxnevalla Dam


Vi i från Skuttunge SK F.15 är väldigt nöjda med projektet. Tjejerna har varit väldigt seriösa med träningsprogrammet, om det någon gång varit en formsvacka så har vi kunnat ändra eller tagit bort någon övning. Den inledande informationen för spelare, föräldrar och ledare var mycket bra och lätt att ta till sig. Vi fick också en nytändning när du var ute på besök i augusti. Att detta behövs är tydligt med så många knäskador inom flick- och damfotbollen. Vi kan klart rekommendera andra föreningar att jobba med Knäglädje.

Mvh/Camilla Lundell F.15 SSK